Porządek w kuchni – praktyczne akcesoria do różnych zadań

Jak schować rzeczy, które często są potrzebne, ale przez nietypowy rozmiar nie mieszczą się w szafkach? Jak zachować ład wśród kuchennych drobiazgów, które często się mieszają lub wysypują, ale chcemy je mieć zawsze pod ręką? Odpowiedzią na oba pytania są akcesoria meblowe. Zobacz z jakich rozwiązań możesz skorzystać, by ułatwić sobie życie.

fot. Rejs

W każdej kuchni są takie rzeczy, na które wyjątkowo trudno znaleźć idealne miejsce. Duże garnki i patelnie, lubiące się mieszać przyprawy i sztućce, a także środki czystości, które nie powinny stać w jednej szafce z żywnością… Wymieniać można długo. To z myślą o przechowywaniu tych produktów zaprojektowano wyjątkowe akcesoria meblowe, które ułatwiają zorganizowanie wnętrza kuchennych szafek. Dzięki nim wszystkie produkty nie tylko zawsze będą pod ręką, ale też łatwo je będzie schować w odpowiednie miejsca.

fot. Rejs

Co dokładnie mamy do wyboru? Oto kilka propozycji REJS, którym warto się przyjrzeć bliżej.

Szuflady i wkłady na kłopotliwe drobiazgi

Spośród wszystkich kuchennych przedmiotów, porządek najtrudniej utrzymać wśród sztućców, niewielkich narzędzi i przypraw. To z nich korzystamy najczęściej i to one najczęściej się mieszają i gubią. Tymczasem sposób na uporządkowanie drobiazgów jest całkiem prosty – wystarczy znaleźć dla nich odpowiednie miejsce i zabezpieczyć je przed przesuwaniem się. Ułatwią to specjalne organizatory do szuflad np. nowe drewniane wkłady REJS.

fot. Rejs

Wykonane z fornirowanej sklejki dębowej i pokryte matowym lakierem zabezpieczającym drewno na lata, nowe wkłady REJS są niezwykle gustowne i jeszcze bardziej funkcjonalne. Linia obejmuje 5 modeli, które można dowolnie zestawiać ze sobą w zależności od potrzeb i rozmiaru samej szuflady. Są to:

  • Klasyczny wkład na sztućce z trzema pionowymi i dwoma poziomymi przegrodami na noże, widelce i łyżki oraz ich deserowe odpowiedniki. (260x472x50 mm)
  • Odpowiednio wyprofilowany stelaż na zioła i przyprawy, w którym ułożyć można słoiczki różnych typów. (260x472x50 mm)
  • Wkład ze specjalnymi rowkami, w których zmieści się zestaw 9 kucharskich noży, a obok nóż do pizzy i łopatka do sera. (200x472x50 mm)
  • Model z 3 przegrodami na rolki papieru do pieczenia i folii aluminiowej, których ząbkowane krawędzie ułatwią urwanie kawałka pożądanej długości. (200x472x50 mm)
  • Najmniejszy pod względem rozmiaru uniwersalny wkład na dowolne akcesoria, za pomocą którego łatwiej jest wykorzystać całą szerokość szuflady. (100x472x50 mm)

fot. Rejs

Nowe drewniane wykłady przeznaczone są do szuflad o gł. 500 mm (np. Slim Box). Ich uzupełnieniem może być mata antypoślizgowa, która nie tylko zabezpieczy dno szuflady przed ubrudzeniem i porysowaniem, ale też wyciszy odgłos odkładania narzędzi i uniemożliwi ich przesuwanie się i mieszanie.

Cargo na akcesoria i środki czystości

Co z innymi, nieco większymi, choć równie kłopotliwymi kuchennymi akcesoriami? Na przykład ze ściereczką, która zazwyczaj ląduje albo na blacie, albo na uchwycie którejś z dolnych szafek? Co prawda jest wówczas łatwo dostępna, ale rzadko stanowi ozdobę wnętrza. Receptą na to, by zniknęła z oczu lecz nadal była w zasięgu, są specjalne Cargo Mini Boczne z linii Variant MULTI marki REJS przeznaczone do szafek dolnych o szerokości zaledwie 150 mm. To wąskie cargo pozwala rozwiesić ręczniki w górnej części, zaś w dolnej ustawić inne akcesoria do sprzątania np. szczotkę i zmiotkę.

fot. Rejs

W cargo umieścić można również detergenty, które choć w kuchni niezbędne, nie powinny stać obok żywności. Tu warto wybrać model ze specjalnie wyprofilowanym koszykiem z drutu (Cargo Mini Dolne z linii Variant MULTI), który można wyjąć ze stelaża i zabrać np. do innego pomieszczenia, gdzie środki czystości są akurat potrzebne.

Cornery na garnki, patelnie i zastawę

Inny kłopot stanowią produkty takie jak naczynia i garnki, które z uwagi na swoje rozmiary zajmują zazwyczaj mnóstwo miejsca. Wyjątkowo kłopotliwe są zwłaszcza patelnie i brytfanny, które dla oszczędności przestrzeni często ustawiamy “piętrowo” co jest bardzo niewygodne i często kończy się ich uszkodzeniem.

fot. Rejs

-Znacznie lepszą opcją jest ustawienie dużych naczyń i drobnych urządzeń AGD w szafkach narożnych, oczywiście jeśli zamontujemy w nich odpowiednie systemy wysuwne np. Corner Comfort, Corner Front lub Corner Optima. Te wysuwne kosze i półki z jednej strony pozwalają optymalnie wykorzystać przestrzeń szafek narożnych, a z drugiej ułatwiają dostęp do przechowywanych produktów. – wyjaśnia Joanna Posadzy, Dyrektor Marketingu marki REJS.

Inną opcją jest ustawianie zastawy i garnków w spiżarkach zbudowanych z Cargo Maxi lub kilku szuflad wewnętrznych Slim Box lub Comfort Box. Tu możemy dopasować wysokość poszczególnych szuflad lub położenie koszy cargo do rozmiarów przedmiotów, które zamierzamy w nich trzymać, tak by maksymalnie wykorzystać miejsce.

www.rejs.eu www.e-rejs.eu