Salon z aneksem kuchennym – o czym trzeba pamiętać?

Otwarta kuchnia to trend, który zawitał nie tylko do niewielkich mieszkań, ale zdominował również sposób planowania pomieszczeń w dużych, nowych domach. Kuchnia, zazwyczaj połączona bezpośrednio z częścią dzienną, zaprojektowana w formie aneksu, rozdzielona wyspą lub wyższym blatem, nie tylko zapewnia poczucie większej przestrzeni, ale też daje nowe możliwości aranżacji. Na co warto zwrócić szczególną uwagę?

Projektując aneks kuchenny, dobrze jest wziąć pod uwagę kolejność czynności, jakie wykonujemy w kuchni. Strefy przygotowywania posiłków i przechowywania produktów powinny być rozdzielone, aby zachować zasady ergonomii.

Krok 1. Planowanie to podstawa

W zależności od tego, jakim układem kuchni dysponujemy, schemat poszczególnych stref dopasujemy do własnych potrzeb. W każdej powinna znaleźć się strefa gotowania, przygotowywania posiłków, przechowywania i zmywania. W niektórych możemy się spotkać również z dodatkowym miejscem na zapasy, które jednak często zastępowane jest spiżarnią. W przypadku aneksu kuchennego dobrym pomysłem jest zasłonięcie blatu roboczego np. wyspą, aby nie był widoczny ze strefy wypoczynku.

Krok 2. Design na co dzień

W przypadku otwartej kuchni, jej wykończenie jest jeszcze istotniejsze niż przy zamkniętej. To, że będzie widoczna ze strefy dziennej nie tylko dla domowników ale i dla gości, sprawia, że poprzeczka jest zawieszona nieco wyżej. – Na rynku istnieją rozwiązania, które pomogą nam w prosty sposób podnieść walory estetyczne kuchni. Zacząć można od zastosowania profili nakładanych Glax, którymi podkreślimy bryłę mebli, a w dodatku oświetlimy blat roboczy. Dzięki temu łączymy ciekawe efekty wizualne z aspektami użytkowymi – mówi Mateusz Strzałkowski, rzecznik prasowy firmy GTV. – Nie należy też zapominać o detalach takich jak uchwyty, które mimo niewielkich rozmiarów potrafią całkowicie odmienić postrzeganie pomieszczenia. Obecnie modne są uchwyty krawędziowe, takie jak TREX i METRON. Mają one uniwersalny, nowoczesny wygląd, przez co pasują do każdego wnętrza – zauważa.

Krok 3. Przechowywanie

Otwarta kuchnia to również nowe możliwości przechowywania produktów. W niewielkich mieszkaniach przy takim rozwiązaniu należy kierować się przede wszystkim ergonomią. – Tutaj musimy pamiętać o szufladach, które powinny mieć duży udźwig i możliwie jak największy wysuw, aby wygodnie się z nich korzystało – mówi Mateusz Strzałkowski. – Przykładem są szuflady Axis i Modern Box, w których z łatwością zmieścimy komplety sztućców, a w przypadku większych egzemplarzy również garnki i inne akcesoria – dodaje. Warto zadbać o porządek w szufladach, w czym pomogą nam organizery – dzięki nim unikniemy bałaganu i pomieszania sztućców. Innym popularnym rozwiązaniem służącym utrzymaniu czystości są sortowniki na śmieci. W czasach, w których większość nowoczesnych domów jest budowana w stylu eko, segregacja odpadów to podstawa.

___________________________________________
O GTV:

GTV to międzynarodowy dystrybutor akcesoriów meblowych i oświetlenia. Jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się firm w Polsce. Spółka obecna jest na kilkudziesięciu rynkach w Europie, Azji i Ameryce, a produkty z logo GTV znajdują się w milionach domów i biur na całym świecie. GTV jest firmą w 100% z polskim kapitałem.
Więcej informacji na http://www.gtv.com.pl/pl/.